PERENNA GÅNGEN

Perenna-friPerenna gången var tänkt som en samlingsplats för blommor i olika årstider. Först hette den randiga gången. Jag hade tänkt mig att växterna skulle planteras i djupled, med ränder på tvären, som växlade av varandra under sommarens gång. Det blev lite för komplicerat, så det fick bli ränder på djupet i alla fall.

Perenna gången är platsen där jag provar mig fram med olika sorters perenner. Rummet har med tiden blivit rätt skuggigt, vilket fått konsekvenser för möjliga växtval. Jag har blivit tvungen att flytta vissa växter som trivdes från början men som nu börjar stangera eller rent utan dö. Det positiva är att det finns plats för nya försök!

Grunden är färgerna vitt, ljusgult och mörklila. Våren inleds med mängder av vit krokus, följt av mörklila vårviva. Sedan följer kaskader av tulpaner i vitt, rosa och lila. Jag blandar vilt och i maj är detta rum trädgårdens medelpunkt. Sedan följer sommarviva, solhatt, astilbe, silverax och höstanemon. I fonden har jag satt upp ett plank som ger detta rum sin egen karaktär. Mot planket växer olika sorters klematis.

Se ritning över hela trädgården här.

Bilderna på hemsidan är tagna av mig, men njut gärna av fotografen Doris Belings fina bilder av min trädgård också. Doris och jag har tillsammans gjort boken “Tolv rum och kök” som kommer ut våren 2014. Doris perenna.

Tulpantid i maj.
perenna-3-web
Sommar innan planket kommit på plats. Sommarvivor i förgrunden.
perenna-6-web
Tidig höst. Nu tar jättetåteln över och blommorna finns mest i fonden.
perenna-1-web
Tidig vår och massor av vit krokus.
perenna-2-web
Vårbild innan allt har tagit fart.
perenna-7-web

Comments are closed.