DAMMEN

dammen-friJag har alltid drömt om en damm. En damm med näckrosor och små fiskar, kanske en groda. I min lilla trädgård fick det bli en liten, liten damm. Liten, men tillräckligt djup för att hysa näckrosor (en). Jag köpte en färdig damm på Bauhaus.

Runt dammen har jag planterat hosta, daglilja och några låga azaleor. Här går färgskalan i ljust gult. Intill står en fin hängkaragan och en rund spaljé med en ljusgul honungsros.

Vad gäller grodorna, så har jag en som sprutar vatten och ger ett stilla sorlande som 1305-dammen-1bakgrundsljud och en som sitter på en grön glaskula. En sommar hade jag en livs levande lite groda i dammen också, men den försvann tyvärr sedan.

Näckrosen har faktiskt klarat sig och varit till stor glädje. Enbart bladen är vackra tycker jag, men jag brukar också få en eller två blommor på sensommaren. Till min förvåning överlever den bottenfrysning om vintern, det brukar annars rekommenderas att man tar upp dem och försöker övervintra dem i något svalt utrymme.

Se ritning över trädgården här.

Bilderna på hemsidan är tagna av mig, men njut gärna av fotografen Doris Belings fina bilder av min trädgård också. Doris och jag har tillsammans gjort boken “Tolv rum och kök” som kommer ut våren 2014. Doris dammen.

En näckros från förra sommaren.

Min vattensprutande groda.
groda-2-web

Dammen första året.

 dammen-3-web

 Dammen på hösten, lite mer hemlig nu

 dammen-4-web

 Näckrosblad har något alldeles stillsamt över sig, tycker jag.

 dammen-2-web

Comments are closed.