OM MIG

2013-LINDA-web-1Jag heter Linda Marend och är en kvinna som alltid haft en kärlek till växter och det växande.

Till yrket är jag arkitekt, vilket jag arbetade med under mina första 15 yrkesverksamma år. De senaste 15 åren har jag arbetat i ledande befattningar på olika konsult-företag. Det har ofta varit rätt stressigt på jobbet och att få sätta fingrarna i jorden under sommarhalvåret och att få drömma med trädgårdsböcker under vinterhalvåret, har gett mig stor avkoppling från det dagliga. Det GÅR inte att stressa med ogräsrensning och trädgårdsstädning – det är bara att göra och njuta!

Mitt trädgårdsintresse grundades nog i barndomen där min mamma försökte få till något utanför det nybyggda 70-talshuset i Skärholmen. Tomten bestod av 400 m2 blålera. Jag brukade få till uppgift att skriva upp de inköpta växterna i en bok. Vi hade tre, ganska tunna, trädgårdsböcker, en om perenner, en om lökar, en om buskar. Dessa läste jag om och om igen. Det blev sällan som i böckerna.

Min första egna trädgård fick jag för 20 år sedan. När jag då äntligen, våren 1990, fick ta mig an en riktig trädgård, slog intresset ut i full blom. talet. Där prövade jag mig igenom det mesta som jag läst om eller inspirerats av. En vän, som är landskapsarkitekt, refererade till min trädgård som “sillsallad”. Och det hade hen nog alldeles rätt i.

Nästa trädgård, 2001, var mycket, mycket liten. Ett radhus mitt i en länga. Där häckarna var förutbestämda och klipptes kollektivt för att se helt lika ut. Men det inspirerade mig ändå. Att försöka skapa något av en plätt på framsidan och en plätt på baksidan som ger fröjd under alla årstider.

2005, blev det återigen ett radhus, men på gaveln, så där fanns större spelrum. På framsidan blev det en bearbetad yta, men i övrigt gräsmatta med rabatter längs kanterna. Mina barn var ännu i en ålder då de (kanske) behövde en del ytor att röra sig på.

Trädgården på denna hemsida startade jag upp våren 2008. Och det alldeles från grunden, men med idéer om att se hur många rum jag kunde åstadkomma på den lilla ytan. Visserligen var det ett gavelhus i radhuslängan, men några större ytor handlade det inte om, cirka 240 kvadratmeter för att vara någorlunda exakt.

Nu är jag inne på min femte trädgård, 800 kvm i Bandhagen. Ännu är den rätt obearbetad, men det kommer att förvekligas nya drömmar. Följ mig gärna på Instagram @12rumochkok.

Jag hoppas att sidan ska kunna vara till inspiration, både för den som har en lite yta att jobba med, för den som har lust till att skapa flera scenarier i sin trädgård och för den som vill hitta snabba ock enkla vägar till att få ett njutningsfullt resultat på delar av sin trädgård.

Kom och njut med mig!

Comments are closed.