JAPANSKA RUMMET

 

japan-fri

Jag älskar verkligen den japanska trädgården! Och drömmer förstås om att åka till Japan och besöka de riktiga japanska trädgårdarna. Här hemma får det bli en tolkning och jag har svårt att vara sådär återhållsam som jag borde vara för att få till det helt meditativa och minimalistiska. Jag får snarare kalla det inspiration, om jag ska vara ärlig.

Men vissa saker är viktiga element. De japanska lönnarna, gräs och bambu. Därtill sten och vatten, och förstås inga brokiga perenner. Färgskalan är dämpad. Här tillåts endast vita blommor. Nästan.

Den bästa tiden i japanska rummet är våren. De japanska lönnarna vecklar ut sina blad, med skönhet i varje steg. Vårlökarna, som jag trots allt tillåtit mig, skänker vit och gröngul fägring tillsammans med gräsens första skira strån. Sockblommans blad och oansenliga blommor är något jag längtar efter. Skira, löftesrika utvecklar de sig i lime och rostrött.

Gräsen tar sin tid för att komma igång, det är lätt och luftigt. Bambun skakar av sig sina torra bladförluster och sätter skott. Eftermiddagssolen börjar värma upp stenbänkten.
Ja, ni hör att denna del är en stor favorit hos mig.

Se ritning över hela trädgården här.

Bilderna på hemsidan är tagna av mig, men njut också av fotografen Doris Belings fina bilder av min trädgård. Doris och jag har tillsammans gjort boken “Trädgård med tolv rum och kök” som kommer ut 15:e mars 2014. Doris japanska.

 

Tuvröret har börjat spira, den rödbladiga turkiska lönnen och den japanska blodlönnen håller på att slå ut. Jag har byggt stöd till gräsen av bambupinnar hopfogade med snöre.
 japanska-3-web
Den japanska gyllenlönnen är fullt utslagen och det variegerade hakonegräset börjar vakna till liv.
 japanska-2-web
I nedre delen av rummet samsas bambu, den japanska lönnen ‘Ozakazuki’, alunrot, sockblomma och elefantmiskantus.
 japanska-1-web
Dvärglärken skjuter gröna skott vid fjolårets kottar. Den blommar med mystiskt illrosa små blommor som ser ut att komma från dinosauriernas tid.
 dvarglark-1-web
lark-4-web
Krypvidens limegröna kissar bildar ett fluffigt moln på marken.
 krypvide-1-web
Tulpanen ‘Spring Green’ står med fötterna i sockblommans nyutsprungna blad. Rekommenderas varmt, kombinera med pingstlilja och vit pärlhyacint.
 spring-green-1-web
Kinesisk pion. Det tog fem år innan den blommade. Den blomman var värd att vänta på. Hoppas det inte dröjer fem år till nästa gång.
1306-kinesisk-pion-8
Tulpanen ‘Red Springgreen’ med japansk blodlönn och tulpanen ‘Artist’ i bakgrunden. ‘Red Springgreen’ har vita kanter på de gröna bladen.
1305-red-spring-green-8
Alpklematisen ‘Francis Rivis’ har blommat över men blomställning är också väldigt vackra.
1306-klematis-alpina-1
1306-frances-rivis-1
Stor stjärnlök med jättetåtel. Stjärnlökens blommor slår ut vartefter och blomningen håller länge.
1306-stjarnlok-4
Blekgul sockblomma. Man får böja sig ner ordentligt för att se blommorna som antingen är blekgula, violetta eller vita beroende på sort.
1305-sockblomma-gul-2

Comments are closed.